Mętne soki jabłkowe są cztery razy zdrowsze niż klarowne

Mętne soki jabłkowe zapobiegają nowotworom i starzeniu się oraz wspomagają ogólną odporność organizmu – ogłosili naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Żaden klarowny sok nie posiada takich właściwości. Wyniki przeprowadzonego przez Polaków eksperymentu opublikowano w styczniowym wydaniu pisma „Chemistry and Industry”. Pomysłodawcą i głównym autorem badań był prof. Jan Oszmiański, […]


Jabłka zmniejszają ryzyko miażdżycy

Jedzenie jabłek pozwala znacznie obniżyć w organizmie poziom substancji odpowiedzialnej za twardnienie tętnic i rozwój miażdżycy – informują amerykańscy naukowcy. Badacze z Ohio State University zapewniają, że spożywanie jednego jabłka dziennie przez cztery tygodnie sprawia, że ilość utlenionego LDL (złego cholesterolu) w ciele człowieka zmniejsza się o 40 proc. Tak […]


Jedno jabłko dziennie…

Gdyby każda osoba po 50. roku życia codziennie zjadała jabłko, tylko w Wielkiej Brytanii można by uniknąć co roku tysięcy zgonów z powodu zawału serca i udaru – obliczyli autorzy artykułu opublikowanego przez British Medical Journal. Jabłko nie zawiera cholesterolu ani soli, jest niskokaloryczne, zawiera śladowe ilości tłuszczów, za to […]