O produktach


Wszystkie nasze produkty powstają wyłącznie z owoców własnego starego, już prawie 60-letniego sadu jabłoniowego z rzadko spotykanymi odmianami jabłoni, w którym jabłka mają po prostu dawny smak jabłek. Całe gospodarstwo posiada certyfikat rolnictwa ekologicznego. W prowadzeniu sadu metodami ekologicznymi nie stosujemy chemicznych środków ochrony roślin.

 

SOKIMG_20151023_123949
Sok tłoczymy z pełnowartościowych jabłek starych odmian. Produkcja prowadzona jest ze świeżych owoców i tylko w okresie zbiorów. Jest to niefiltrowany produkt naturalny bez jakichkolwiek dodatków. Stare odmiany jabłek nadają mu unikalny, naturalny smak, intensywność oraz niepowtarzalny aromat. Sok posiada certyfikat rolnictwa ekologicznego.

Sok uzyskał wyróżnienie na Międzynarodowych Targach Żywności Ekologicznej i Regionalnej "NATURA food 2015" w kategorii "Produkty Ekologiczne Polskie"

 

OCET
Ocet produkujemy z własnego certyfikowanego soku jabłkowego, fermentowanego metodą orleańską. Jest to produkt niefiltrowany i niepasteryzowany. W procesie fermentacji nie stosujemy żadnych dodatków. Jest to naturalna fermentacja octowa, wytwarzająca podczas procesu matkę, która gwarantuje zachowanie pełnych właściwości, charakterystycznych dla octu jabłkowego i opisywanych szeroko w publikacjach tak medycznych jak i kulinarnych.

Matka niekiedy widoczna jest również w produkcie gotowym w postaci galaretowatej bariery na powierzchni octu, co nie stanowi wady produktu.

W ofercie posiadamy również ocet jabłkowy z gałązką mięty - łagodny w smaku, wydobywający z mięty wszystkie jej właściwości lecznicze.


Kulinarnie, nasze octy idealnie sprawdzają się jako dodatek do dressingu do sałatek, jako bezpośrednia zalewa marynat - grzybki marynowane, śledzie w occie, ogórki konserwowe, gruszki w occie, śliwki w occie, itp. Marynaty są łagodniejsze w smaku w stosunku do tych w zalewie przygotowywanej z octu spirytusowego.
 
Medycznie, ocet jabłkowy wytwarzany metodą tradycyjną w naturalny sposób likwiduje m.in. zgagę, refluks, reguluje ciśnienie krwi, wspomaga zwalczanie infekcji o podłożu bakteryjnym oraz grzybiczym, stosowany jest jako tonik do twarzy, czy płukanka do włosów. Wspomaga stabilizację poziomu cukru we krwi, szczególnie u osób z cukrzycą typu II.

 

MUS JABŁKOWY
Mus jabłkowy produkujemy tylko w okresie zbiorów ze świeżych, własnych jabłek ekologicznych odmian Szara Reneta oraz Cesarz Wilhelm. Są to bardzo stare odmiany jabłek wyhodowane odpowiednio ok 1650r i 1864r. Dzięki wykorzystywanym do produkcji odmianom, mus ma wysoki poziom naturalnej kwasowości, który jednocześnie jest formą naturalnego konserwantu, co pozwala na dłuższe przechowywanie produktu. W procesie produkcji nie stosujemy żadnych dodatków, dlatego możemy polecić go bez obaw dzieciom. Mus jest również znakomitym produktem do wszelkiego rodzaju wypieków.

 

Dostępność

Produkty dostępne są w naszym sklepie internetowym oraz w wybranych sklepach stacjonarnych.
Ocet jabłkowy dostępny jest w butelkach szklanych o pojemności 250ml oraz 500ml,   sok - w kartonach bag in box z kranikiem w wersji 3 litry oraz 5 litrów, natomiast mus jabłkowy w słoikach 200ml oraz 300ml

 

Polecamy,

EKONUTA

Wyróżnienia

NATURA food 2015 - wyróżnienie